ISO 50001:2011 – UPRAVLJANJE ENERGETSKOM UČINKOVITOŠĆU


Pažljivo upravljanje energetskim resursima u današnje je vrijeme jedna od najvažnijih odgovornosti svake organizacije. Prikladne mjere bit će usmjerene na kontinuirano poboljšanje energetske učinkovitosti kao i na cjelokupnu energetsku radnu uspješnost organizacije. Međunarodni standard upravljanja energetskom učinkovitošću ISO 50001 Vašoj organizaciji pruža idealan okvir. Omogućava Vam uštedu energije, ali i smanjenje troškova. A usto, u mnogim zemljama, država energetski-učinkovitim organizacijama odobrava financijske povlastice. Vaša organizacija već primjenjuje mjere energetske učinkovitosti? Zašto to ne biste dokazali cerrtifikatom prema zahtjevima norme ISO 50001?
Proces planiranja korištenja energije stvara transparentnost

ISO 50001 je standard za sustav upravljanja koji Vašu organizaciju podupire u procesu implementacije opsežnog sustava upravljanja energetskom učinkovitošću i procesu kontinuiranog unaprjeđenja učinaka koji proizlaze iz upravljanja energetskim resursima. Na taj način, fokus je na energetskoj procjeni Vaše organizacije i implementaciji procesa planiranja korištenja energije.
Najvažniji preduvjeti su sustavno dokumentiranje korištenja energije unutar Vaše organizacije, definiranje energetskih ciljeva i akcijskih planova, kao i detaljni i prikladni nadzorni mehanizmi. Implementacija zakonskih obaveza dodatno jamči za Vaše postupke.
Sustav upravljanja energetskom sigurnošću prema ISO 50001 temelji se na PDCA ciklusu – „planiraj – uradi – provjeri – djeluj“, isto kao i ISO 9001 ili ISO 14001 – te tako može jednostavno biti integriran u već postojeći sustav upravljanja. Unutar ISO 50001 „planiraj – uradi – provjeri – djeluj“ kontrolni ciklus isključivo je prilagođen potrošnji energije i ostalim energetskim aspektima. Poboljšana transparentnost korištenja energije omogućava Vam provođenje detaljnije evaluacije učinkovitog korištenja energije u svakodnevnom poslovanju. Usto, dobro utemeljena nalaiza podataka pomoći će Vam pri identificiranju potencijala za uštedu.

Ovako to ide

DQS certifikacija Vašoj će organizaciji osim jasne potvrde usuglašenosti donijeti i mnoge dodatne prednosti . Kako biste na licu mjesta ostvarili dodanu vrijednost , prilagođujemo planiranje svake procjene i zajedno s Vama koordiniramo pojedinosti, Vaše korporativne ciljeve i faktore uspješnosti. DQS predaudit može se koristiti za procjenu unaprijed i identifikaciju snaga i potencijala za poboljšanje. U slučaju večih certifikacijskih projekata, na sastanku za planiranje projekta Vašoj se organizaciji pruža mogućnost upoznavanja lead auditora te zajedičke pripreme prilagođenog plana procjene za sva uključena područja i lokacije.