EN 15224: Kvaliteta u zdravstvenom sektoru


Sustav upravljanja kvalitetom EN 15224 razvijen je posebno za zdravstveni sektor. Namijenjen je liječnicima, bolnicama i ostalim ustanovama na području bolničke i zdravstvene njege. Naglasak ovog standarda je na bolničkim procesima i upravljanju rizikom. Obje komponente su jasni pokazatelji razine kvalitetne njege u Vašoj ustanovi. DQS pruža audite procesa koji se temelje na integraciji upravljanja rizikom prema EN 15224 u već postojeći sustav upravljanja kvalitetom prema ISO 9001.
Visok stupanj podudarnosti: EN 15224 i ISO 9001

Zahtjevi EN 15224 u skladu su sa zahtjevima ISO 9001. No, EN 15224 traži i više: utvrđuje jedanaest karakteristika kvalitete za područje zdravstvene njege i naglašava uključenost upravljanje kliničkim rizikom u sve procese planiranja, izvedbe i kontrole.
Klinički rizik je svaki rizik koji može imati negativne posljedice na najmanje jednu od jedanaest karakteristika kvalitete.

Karakteristike kvalitete su: primjerena i pravilna njega, dostupnost, djelotvornost, učinkovitost, ravnopravnost, znanstvena njega temeljena na dokazima, njega usmjerena na pacijenta (uključujući zaštitu tjelesnog i mentalnog zdravlja), integracija pacijenta, sigurnost pacijenta, pravovremenost i pristupačnost.

Svaki Vaš proces mora biti usmjeren na svih jedanaest karakteristika kvalitete. Naši auditi procesa doprinose upravo tome. Vaše su prednosti povećana sigurnost pacijenta unutar Vaše ustanove, promicanje kulture osviještenosti u pogledu pogrešaka i sigurnosti i prepoznavanje potencijala za poboljšanje.

Ovako to ide

DQS Vam nudi predaudite za utvrđivanje trenutačnog stanja (početna lokalizacija). Utvrđujemo što je već napravljeno u Vašoj instituciji u pogledu primjene zahtjeva i što još treba napraviti.
Pružamo Vam podršku provođenjem audita procesa koji Vam pokazuju do koje su razine procesi opisani na strukturirani način i da li su prikladni za postizanje ciljeva. Istovremeno, provodimo umjerene analize i procjene rizika. Sami certifikacijski audit dokumentira uspješnu implementaciju sustava upravljanja prema EN 15224. Godišnji nadzori osiguravaju stabilnost procesa i minimaliziraju rizik.