EN 9100 – SERIJA STANDARDA ZA SVEMIRSKU INDUSTRIJU


Najviši zahtjevi za kvalitetom i sigurnošću stavljeni su na lance ospkrbe i dodane vrijednosti s vrlo specifičnim potrebama. Zahvaljujući International Aerospace Quality Group (IAQG – Međunarodna svemirska grupacija za kvalitetu), standardi za kvalitetu specifični za upravljanje kvalitetom u ovom sektoru dostupni su od 1998. god. zajedno s posebno ovlaštenim, neovisnim certifikacijskim tijelima poput DQS-a koji osiguravaju objektivnu, profesionalnu procjenu treće strane s ciljem potvrde sukladnosti sustava upravljanja sa zahtjevima EN 9100 serije. U prognozi za sljedećih pet godina IAQG je postavila precizan cilj: sustavi upravljanja 90% svih poduzeća u lancu opskrbe u svemirskom sektoru biti će certificirani prema standardima IAQG-a. Budite dio njih!
Učinkovitost procesa

U prošlih 15 godina, IAQG je je kreirao i dodatno razvio standarde koji integriraju sve članove lanca opskrbe u ideal kvalitete u svom sektoru. En 9100 namijenjen je proizvođačima, EN 9110 organizacijama u održavanju, a EN 9120 prodavačima u svemirskoj industriji. Svi standardi ove serije imaju iste ciljeve: u obzir se uzimaju zahtjevi svemirske legislative, a dobavljačima se olakšava ispunjavanje zahtjeva kupaca. Očekuje se primjena aktivnog procesa kontinuiranog poboljšavanja koji potiče izbjegavanje pogrešaka i unaprjeđenje pouzdane stabilnosti procesa. S tim ciljem, ovi sustavi upravljanja uključuju nekoliko ključnih elemenata. Prije početka proizvodnog procesa npr. postoje striktni zahtjevi za procjenu rizika i inspekciju prvog artikla. U slučaju već postojeće proizvodnje ili usluga, zahtjevi su usmjereni na nepropusni sustav provjere i sljedivosti, kao i na izvanredne mjere u slučaju već poslanih neispravnih proizvoda.

Ovako to ide

Kao neovisno tijelo, audit koristimo da bi potvrdili da Vaša organizacija ispunjava zahtjeve standarda EN 9100, EN 9110 i/ili EN 9120. Uz potvrdu o konformnosti, naši auditori će Vam pružiti i ključne poticaje za poboljšanje Vašeg poslovanja. Između ostalog, posebna se pažnja posvećuje učinkovitosti procesa i očekivanjima kupaca. Certificirane organizacije upisane su u IAQG Aerospace Supplier Information System (OASIS) kao dokaz međunarodno priznatog, akreditiranog certifikata.