ISO/TS 16949 – Upravljanje kvalitetom za dobavljače u automobilskoj industriji


Prosječan automobil sastoji se od 12,000 pojedinačnih dijelova – 80 posto od kojih dolaze od dobavljača poput Vas. To je dovoljan razlog da svi proizvođači automobila budno paze na kvalitetu unutar cijelog nabavnog lanca. Uz specifične OEM (Original Equipment Manufacturers) zahtjeve, postoji i opći, međunarodno priznati temelj: ISO/TS 16949. To je tehnička specifikacija za sustave upravljanja kvalitetom primjenjive na dobavljače u ovom industrijskom sektoru i jedna od ključnih stavki za tvrtke koje žele ući na ovo tržište. Usto, ISO/TS 16949 je neprocjenjiv parametar u optimizaciji troškova, vremena i sredstava. DQS certifikacijom ovog standarda potvrđujete transparentnost kvalitete vlastite izvedbe i osiguravate svoju poziciju na tržištu.
Automobilska industrija: Globalno tržište. Globalne mogućnosti.

Kao sustav upravljanja kvalitetom, ISO/TS 16949 uživa dugotrajnu popularnost. Jedan od razloga za to je formalne prirode: veliki proizvođači u automobilskoj industriji sporazumno prihvaćaju ovaj standard pod okriljem Međunarodne automobilske radne skupine (IATF), i jednostavno zahtijevaju certifikaciju kao potvrdu implementacije. No bez obzira na veličinu poduzeća ili konglomerata, ili želju za dobivanjem, zadržavanjem ili širenjem udjela na tržištu – ovaj je certifikat ulaznica za globalni automobilski dobavljački sektor. Kao certificirana organizacija unaprjeđujete svoje procesne sposobnosti i pouzdanost unutar cijelog lanca dodane vrijednosti.

„Kvaliteta je proizvod tehnologije i mentaliteta“

Ova izjava bivšeg Menadžera Volkswagena, profesora Gerda Kamiskea, savršeno opisuje glavni fokus ovog standarda.

Ovako to ide

ISO/TS 16949 se u osnovi temelji na procesno-orijentiranoj normi ISO 9001. No, Međunarodna je automobilska radna skupina (IATF) precizno odredila kronološki slijed certifikacije lokacije. Na primjer, Faza 1 audit procesa, Analiza sustava, mora se izvršiti unutar određenog vremenskog okvira. Isto se odnosi i na Fazu 2, završni izvještaj i upravljanje odstupanjima. Recertifikacija također zahtjeva dobro upravljanje vremenom s ciljem zadražavanja kontinuiteta valjanosti certifikata. Zato posvećujemo veliku pažnju planiranju raporeda i organizaciji transfera certifikata u DQS.

*Cjelokupni proces certifikacije prema ISO/TS 16949:2009 i IATF 16949:2016 standardima vrši isključivo DQS Holding GmbH.