EN 15224:2016 – Kvaliteta u zdravstvenom sektoru


Sustav upravljanja kvalitetom prema europskoj normi EN 15224:2016 razvijen je posebno za zdravstveni sektor. Namijenjen je liječnicima, bolnicama i ostalim ustanovama na području bolničke i zdravstvene njege. Naglasak ovog standarda je na bolničkim procesima i upravljanju rizikom. Obje komponente su jasni pokazatelji razine kvalitetne njege u vašoj ustanovi. DQS pruža audite procesa koji se temelje na integraciji upravljanja rizikom prema normi EN 15224:2016 u već postojeći sustav upravljanja kvalitetom prema ISO 9001:2015 normi.
Visok stupanj podudarnosti: EN 15224:2016 i ISO 9001:2015

Zahtjevi EN 15224:2016 u skladu su sa zahtjevima ISO 9001:2015. No, EN 15224:2016 traži i više: utvrđuje jedanaest karakteristika kvalitete za područje zdravstvene njege i naglašava uključenost upravljanje kliničkim rizikom u sve procese planiranja, izvedbe i kontrole.
Klinički rizik je svaki rizik koji može imati negativne posljedice na najmanje jednu od jedanaest karakteristika kvalitete.

Karakteristike kvalitete su: primjerena i pravilna njega, dostupnost, djelotvornost, učinkovitost, ravnopravnost, znanstvena njega temeljena na dokazima, njega usmjerena na pacijenta (uključujući zaštitu tjelesnog i mentalnog zdravlja), integracija pacijenta, sigurnost pacijenta, pravovremenost i pristupačnost.

Svaki vaš proces mora biti usmjeren na svih jedanaest karakteristika kvalitete. Naši auditi procesa doprinose upravo tome. Vaše su prednosti povećana sigurnost pacijenta unutar vaše ustanove, promicanje kulture osviještenosti u pogledu pogrešaka i sigurnosti i prepoznavanje potencijala za poboljšanje.

Ovako to ide

DQS Vam nudi predaudite za utvrđivanje trenutačnog stanja (početna lokalizacija). Utvrđujemo što je već napravljeno u vašoj instituciji u pogledu primjene zahtjeva i što još treba napraviti.
Pružamo vam podršku provođenjem audita procesa koji vam pokazuju do koje su razine procesi opisani na strukturirani način i jesu li prikladni za postizanje ciljeva. Istovremeno provodimo umjerene analize i procjene rizika. Sami certifikacijski audit dokumentira uspješnu primjenu sustava upravljanja prema zahtjevima EN 15224:2016. Godišnji nadzori osiguravaju stabilnost procesa i minimiziraju rizik.