VDA 6.x – Kvaliteta u automobilskoj industriji


Automobili su složeni mehanizmi koji se sastoje od mnoštva sustava, komponenti i dijelova visoke vrijednosti; većina od kojih dolazi iz vašeg sektora, automobilske dobavljačke industrije. Kako bi osigurali pouzdanost i sigurnost svojih vozila proizvođači automobila zahtijevaju da njihovi dobavljači pokažu priznat dokaz sposobnosti kvalitete. Kako bi se ti zahtjevi standardizirali, Njemačko udruženje automobilske industrije (VDA – German Association of the Automotive Industry) od 1996. godine razvija VDA 6.x standarde. Oni se temelje na postojećem sustavu upravljanja kvalitetom prema ISO 9001 normi i, bez obzira na dijelove koje dostavljate, kontinuirano ažurirani VDA standardi pouzdano pokrivaju sve različite specijalizacije. Naši vam auditori svojim iskustvom u automobilskoj industriji nude audit proces usmjeren na ciljeve i dodanu vrijednost na temelju međunarodno priznatih standarda kvalitete. DQS je stoga vaš partner u dokazivanju kvalitete prema VDA standardima.
VDA 6.1 – VDA kao alternativa IATF 16949

VDA 6.1 je standard za tvrtke s poslovnom aktivnošću u serijskoj proizvodnji. Pruža okvir za sustav upravljanja kvalitetom specifično namijenjen automobilskom sektoru s ciljem promicanja izbjegavanja pogrešaka i povećanja pouzdanosti i procesnih sposobnosti u lancu dodane vrijednosti. U obzir su uzeti i aspekti EFQM modela (Europska fondacija za upravljanje kvalitetom).

VDA 6.2 – za pružatelja usluga bez IATF alternative

VDA 6.2 namijenjen je pružateljima usluga, npr. salonima za prodaju automobila, špediterskim poduzećima ili inženjerskim uredima. Zahtjevi ovog standarda usmjereni su na kvalitetu vaše usredotočenosti na kupca, kao i na stalno poboljšavanje internih usluga poput razvoja ili nabave. VDA 6.2 nije usporediv s nijednim međunarodnim standardom.

VDA 6.4 – za proizvođače proizvodnih resursa bez IATF alternative

VDA 6.4 odnosi se na vas ako ste proizvođač proizvodnih resursa za automobilsku industriju, poput npr. strojeva, opreme, uređaja, alata i složenih sustava testiranja. Standard po strukturi odgovara VDA 6.1, ali je prilagođen posebnim zahtjevima proizvođačima postrojenja i strojeva. VDA 6.2 nije usporediv s nijednim međunarodnim standardom.

Ovako to ide

U idealnim uvjetima, procjena prema ijednom od VDA standarda provodi se na temelju certificiranog sustava upravljanja kvalitetom prema zahtjevima ISO 9001 norme. Pri tome vaša tvrtka prolazi kroz klasični DQS evaluacijski proces: od analize sustava (Faza 1) preko certifikacijskog audita sustava (Faza 2) do izdavanja certifikata i godišnjih nadzornih audita. Koristeći navedeno i ovisno o izabranom VDA standardu, naši će auditori provesti audit sustava svih relevantnih područja u vašoj organizaciji s ciljem povećanja dodane vrijednosti. Po ispunjenju zahtjeva primit ćete odgovarajući VDA certifikat.